Το Γ. Ν. Παπαγεωργίου λαμβάνει Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Διαχείρισης και δευτερογενούς ανάλυσης Δεδομένων Πραγματικού Κόσμου
Αυτό το success story παρουσιάζει μια επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του Γ. Ν. Παπαγεωργίου και του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας για την ευφυή υγεία smartHEALTH.
Βασικές Πληροφορίες
- Χρησιμοποιούμενες Τεχνολογίες: Αξιοποίηση του προτύπου OMOP-CDM.
- Περίοδος Συνεργασίας: 03/2024 – 11/2024
- Παρεχόμενες υπηρεσίες: Συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείριση και δευτερογενή ανάλυση ΔΠΚ

Η Πρόκληση
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μεταξύ του Γ.Ν. Παπαγεωργίου και του ΕΚΕΤΑ/ INEB, αναδείχθηκε η ανάγκη του νοσοκομείου να διαχειριστεί τα δεδομένα υγείας εκατομμυρίων ασθενών που έχουν συλλεχθεί τα τελευταία 20 χρόνια, και να τα αξιοποιήσει για ερευνητικούς σκοπούς. Το νοσοκομείο αναγνώρισε την ανάγκη για την υιοθέτηση του προτύπου OMOP-CDM για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των δεδομένων του με ευρωπαϊκές πηγές δεδομένων
Η Ανάλυση
Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου αποτελεί μια πολύτιμη πηγή ΔΠΚ, τα οποία προέρχονται από τη καθημερινή κλινική πρακτική και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έρευνες και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Παρά τις διαπιστωμένες δυσκολίες στην ανταλλαγή δεδομένων λόγω νομικών και διαδικαστικών ζητημάτων, η χρήση της ομοσπονδιακής προσέγγισης (federated approach) μέσω του OMOP-CDM επιτρέπει την ανάλυση δεδομένων χωρίς την αποστολή τους εκτός του νοσοκομείου, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα.
Οι λύσεις
Η λύση που προσφέρθηκε περιλάμβανε την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για την ανάλυση και διαχείριση των ΔΠΚ, την υιοθέτηση του προτύπου OMOP-CDM και την εγκατάσταση πλατφόρμας ανάλυσης δεδομένων ATLAS. Το νοσοκομείο καθοδηγήθηκε στη συμμετοχή του στο DARWIN EU και τη δυνατότητα συμμετοχής σε Μελέτες Παρατήρησης για την αξιοποίηση των ΔΠΚ.
Η Υλοποίηση
Η συνεργασία υλοποιήθηκε μέσω εβδομαδιαίων συναντήσεων για την παρακολούθηση της προόδου. Η ομάδα πληροφορικής του νοσοκομείου καθοδηγήθηκε στη διασφάλιση της ποιότητας και συμμόρφωσης των δεδομένων με το OMOP-CDM χρησιμοποιώντας εργαλεία της κοινότητας OHDSI. Εγκαταστάθηκε η πλατφόρμα ATLAS και ορίστηκαν οι τεχνικοί παράμετροι της για τη δημιουργία ερωτημάτων και ανάλυση δεδομένων.
Τα οφέλη
Με την ολοκλήρωση της συνεργασίας, το Γ.Ν. Παπαγεωργίου:
- Εδραίωσε τη φήμη του ως κέντρο αριστείας στη διαχείριση ΔΠΚ και τη συμμετοχή σε ερευνητικά δίκτυα.
- Ενίσχυσε την τεχνογνωσία του στην ανάλυση δεδομένων και την αυτονομία του στις μελέτες.
- Απέκτησε τη δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς μελέτες και δίκτυα, όπως το DARWIN EU.
- Αναδείχθηκε σε πόλο έλξης για την εκτέλεση μελετών συνοδευόμενων από χρηματοδότηση.
Ακολουθήστε μας στα Social Media για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δράσεις μας: Facebook, LinkedIn, Twitter.