loading

Συμμετοχή του smartHEALTH στο Συνέδριο MEDICON’23 & CMBEBIH’23 στο Σαράγιεβο

Τον Σεπτέμβριο του 2023, πραγματοποιήθηκε το διεθνές συνέδριο MEDICON’23 στο Σαράγεβο, στο οποίο συγκεντρώθηκαν σημαντικοί επαγγελματίες, ερευνητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας και της ψηφιακής υγείας. Για τον κόμβο smartHEALTH στο συνέδριο ήταν ο Dr. Γεώργιος Δροσάτος, Ερευνητής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου στο Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ και Γενικός Γραμματέας της European Alliance of Medical and Biological Engineering and Science (EAMBES). Η παρουσία του Dr. Δροσάτου αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της δραστηριότητας του consoritium smartHEALTH, καθώς και της συνεχούς προσπάθειάς μας για την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της υγείας, στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια αλλά και σε Ευρωπαικό επίπεδο.

Στο συνέδριο MEDICON’23 & CMBEBIH’23, που υποστηρίζεται από το έργο “Καινοτομία και Ψηφιακοποίηση στις ΜΜΕ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη,” προωθώντας την ψηφιακή μετασχηματισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνδυάζει το Μεσογειακό συνέδριο για την Ιατρική και Βιολογική Μηχανική και το Διεθνή Συνέδριο για την Ιατρική και Βιολογική Μηχανική στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ο Δρ. Δροσάτος παρουσίασε το smartHEALTH και αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της υγειονομικής τεχνολογίας. Η διοργάνωση αυτή στοχεύει στο να αγκαλιάσει τη διεπιστημονική προσέγγιση και να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, μηχανικών, ιατρών και επιχειρηματιών στον τομέα της υγείας.

Η συμμετοχή του κόμβου smartHEALTH στο συνέδριο ήταν διττή, με ενεργή συμμετοχή σε δύο διακριτικές εκδηλώσεις που διεξήχθησαν μέσα στο πλαίσιο του συνεδρίου. Η συμμετοχή του Dr. Δροσάτου στο MEDICON’23 ξεκίνησε με την εναρκτήρια συνεδρία του συνεδρίου, η οποία περιλάμβανε εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Πρωθυπουργός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Nermin Nikšić. Η παρουσία αυτών των σημαντικών προσώπων κατέστησε ακόμη πιο σημαντική την συμμετοχή του Dr. Δροσάτου στο συνέδριο.

Meet the DIHs and ΕDIHs – Networking Event

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η συνεδρία “Meet the DIHs and ΕDIHs – Networking Event,” στην οποία παρουσιάστηκε το smartHEALTH EDIH, μεταξύ των Its4Health DIH από το Verlab Research Institute for biomedical engineering, medical devices and artificial intelligence και το EIT Health. Ο Dr. Δροσάτος είχε την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του κόμβου smartHEALTH ως μέλος του Δικτύου Ευρωπαικών κόμβων ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Ψηφιακής Υγείας και να απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με τη λειτουργία και το μέλλον του EDIH. Επιπλέον, το συνέδριο είχε την τιμή να φιλοξενήσει στο ίδιο πάνελ κορυφαίους εκπροσώπους από τον τομέα, όπως η Lejla Gurbeta Pokvić, που εκπροσωπούσε το Its4Health DIH της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, και ο Zsolt Bubori, που αντιπροσώπευε το InnoStars Ecosystem Lead for Hungary στο EIT Health.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η επιτυχία του smartHEALTH και αναλόγων EDIH, το μοντέλο προσφοράς υπηρεσιών όπως και γραφειοκρατικά θέματα που ενδέχετε να εμποδίσουν τη διεκπαιρέωση συμβολάιων προσφοράς υπηρεσιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φάνηκε επίσης να δημιουργεί το γεγονός ότι το smartHEALTH προσφέρει υπηρεσίες “χωρίς κόστος” σε επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας, καθώς και το μέλλον και τα σχέδια μετά τη λήξη της χρηματοδότησης. Αναδεικνύοντας τη συνεργασία και τη δέσμευση του smartHEALTH, ο Dr. Δροσάτος και οι άλλοι συνομιλητές ανέδειξαν την ανάγκη για μια αποτελεσματική λειτουργία των ΕDIHs και DIHs στην προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της υγείας, εκτός των άλλων.

PANEL – Building Resilience: The Intersection of Digital Innovation, Green Transformation, and Preparedness in Healthcare Institutions

Η δεύτερη συμμετοχή του Dr. Δροσάτου στο MEDICON’23 περιλάμβανε το πάνελ “Building Resilience: The Intersection of Digital Innovation, Green Transformation, and Preparedness in Healthcare Institutions.” Σε αυτό το πάνελ, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Bernhard Fabianek ο οποίος είναι Senior Expert – Horizon Europe Association του European Commission.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο Dr. Δροσάτος και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι, όπως ο Admir Kulin, Διευθύνων Σύμβουλος της m.Doc GmbH, ο Ernesto Iadanza, καθηγητής στο Department of Medical Biotechnologies του University of Siena, και ο Bernhard Fabianek από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η αξιοποίηση της Ψηφικής Καινοτομίας για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των ιδρυμάτων υγείας και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Επιπλέον, εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο η χρήση των ψηφικών τεχνολογιών έχει βελτιώσει την προετοιμασία των ιδρυμάτων υγείας για κρίσεις δημόσιας υγείας όπως η πανδημία COVID-19. Ο Dr. Δροσάτος εστίασε κυρίως στον τομέα της ψηφιακής μεταστροφής (digital transformation) σε σχέση με τον δημόσιο τομέα και το σύστημα υγείας, καθώς και στα ψηφικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Ernesto Iadanza εξέφρασε την άποψη ότι η αειφορία δεν είναι ρεαλιστική όταν τα χρήματα που δαπανώνται είναι περιορισμένα, ενώ ο Bernhard Fabianek συζήτησε για την τεχνολογία που ανέδειξε η πανδημία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εμβόλια mRNA.

Με τη συμμετοχή του στο MEDICON’23, ο Dr. Δροσάτος και το smartHEALTH consortium κατάφεραν όχι μόνο να αντλήσουν γνώση και εμπειρίες σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες των Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας στην Ευρώπη, αλλά και να αλληλεπιδράσουν με σημαντικούς φορείς και επαγγελματίες στον τομέα της ψηφικής Υγείας. Η ανταλλαγή απόψεων και η συνεργασία με άλλους εκπροσώπους του χώρου αποτέλεσαν πολύτιμο πλούτο για το smartHEALTH και την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η συμμετοχή του κόμβου smartHEALTH αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του πώς οι Έλληνες επαγγελματίες και ερευνητές επιδεικνύουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, ενισχύοντας το κύρος της χώρας μας στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας και της υγείας.

Write a Reply or Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *