loading
The smartHEALTH Study Visit, held from September 25-27, 2024, at the FORTH Campus in Heraklion, Greece.

Εστιάζοντας στην καινοτομία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μελέτης (study visit) του smartHEALTH (25-27 Σεπτεμβρίου 2024)

Η επίσκεψη μελέτης (Study Visit) του smartHEALTH, που πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2024 στην Πανεπιστημιούπολη του ΙΤΕ στο Ηράκλειο Κρήτης, ήταν μια ιδιαίτερη εκδήλωση που συγκέντρωσε Ευρωπαϊκούς κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIHs) από όλη την Ευρώπη, κορυφαίους ερευνητές του ΙΤΕ και καινοτόμες εταιρείες του τοπικού οικοσυστήματος, προάγοντας την αμοιβαία μάθηση σε πολλούς τομείς. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στοχευμένες παρουσιάσεις, και να λάβουν μέρος σε συζητήσεις και διαπροσωπικές συναντήσεις, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τις δραστηριότητες των ΕDIHs. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις του ΙΤΕ, τον υπερσύγχρονο (state of the art) τεχνολογικό του εξοπλισμό, καθώς και καινοτόμες λύσεις από τη βιομηχανία.

Κύρια Σημεία:

  • Εξερεύνηση του Οικοσυστήματος του ΙΤΕ: Οι συμμετέχοντες απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις για ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, τις τεχνολογικές του εξελίξεις, καθώς και την υποδομή του.
  • Ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των EDIHs: Πέντε (5) EDIHs από όλη την Ευρώπη (DiGiNN – Κύπρος, InnDIH – Ισπανία, EDIH Trakia – Βουλγαρία, DIGI2Health – Τσεχία, και Digital Innovation Zone – Ρουμανία), φιλοξενήθηκαν από το smartHEALTH, για να μοιραστούν τις βέλτισες πρακτικές και ιστορίες επιτυχίας τους, καθώς και να εξετάσουν νέες δυνατότητες συνεργασίας.
  • Κύριες Παρουσιάσεις: Η εκδήλωση περιελάμβανε μια σειρά από κατατοπιστικές παρουσιάσεις από ειδικούς:
    • Ο Καθηγητής Δημήτριος Πλεξουσάκης, Διευθυντής του ICS-FORTH & Συντονιστής του smartHEALTH, παρουσίασε το Ινστιτούτο και τα ερευνητικά του εργαστήρια.
    • Ο κ. Δημήτρης Φιλιππίδης, Project Manager του smartHEALTH, παρουσίασε τους στόχους, τις υπηρεσίες, τα επιτεύγματα και τα success stories του κόμβου.
    • Ο κ. Κώστας Καραμάνης, Υπεύθυνος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Customer Journey των ωφελούμενων του κόμβου, αλλά και τις καθημερινές διεργασίες του κόμβου.
    • Ο κ. Δημήτρης Κατεχάκης, Επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, παρουσίασε την ιστορία, τα προϊόντα και τις εφαρμογές του κέντρου για τα νοσοκομεία.
    • Ο κ. Γεώργιος Δημητρίου, Μάνατζερ του Hellenic Digital Health Cluster, μοιράστηκε το όραμα του σχηματισμού και την επίδρασή του στην ψηφιακή υγεία στην Ελλάδα.
    • Η Δρ. Αγγελική Κουρουμπάλη, συνεργαζόμενη Ερευνήτρια του ICS-FORTH, ανέδειξε τον ρόλο της Κρήτης στην προώθηση στρατηγικών που αφορούν την υγεία και την ενεργό γήρανση.
    • Ο κ. Ηρακλής Καραντώνης, Σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας στο PRAXI Network, παρουσίασε πώς το smartHEALTH μπορεί να καθοδηγήσει νεοφυείς επιχειρήσεις, ΜΜΕ και άλλους οργανισμούς στην πρόσβαση χρηματοδότησης, την προώθηση της καινοτομίας και την περαιτέρω ανάπτυξη των λύσεών τους
    • Ο Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ, Διευθυντής του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (STEP-C) παρουσίασε τις κύριες υπηρεσίες Επώασης (Incubation) και Επιτάχυνσης (acceleration) που προσφέρονται σε νεοφυείς και spin-off εταιρείες.

Παράλληλα, μια σειρά από καινοτόμες εταιρείες παρουσίασαν τα προϊόντα και τις λύσεις τους, ενώ οι ειδικοί του ΙΤΕ ανέδειξαν τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την παροχή υπηρεσιών στα πλαίσια του έργου smartHEALTH.

  • Επισκέψεις στα εργαστήρια & τους χώρους επίδειξης: Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΙΤΕ και να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο επιδείξεις καινοτόμων τεχνολογιών, όπου αναδείχθηκαν οι ποικίλες εφαρμογές των προηγμένων εργαλείων και τεχνολογικών λύσεων σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, προσφέροντας στους συμμετέχοντες πρακτικές γνώσεις.
  • Δικτύωση & Συνεργασία: Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης, οι ερευνητές του ΙΤΕ, εκπρόσωποι των EDIHs και της βιομηχανίας, είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν ιδέες, ενισχύοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ διαφορετικών τομέων δραστηριότητάς τους.

BONUS: Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη Βραδιά του Ερευνητή, όπου τα εργαστήρια του ΙΤΕ παρουσίασαν τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα στο κοινό.